19. joulukuuta 2012

kysymyspostauksen vastaukset

Vihdoin sain aikaseks tehä tän valmiiks :D Joitain kysmyksiä otin vähä pois koska oli aika paljo samoja. Kyselkää toki jos en vastannu joihinki tarpeeksi hyvin tai muutenvaan jäi joku askarruttamaan mieltä :) Tai jos ymmärsin jonku kysymyksen väärin tai jotain!

Miten päädyit valitsemaan exploriuksen?
- Olin kuullu siitä positiivista palautetta, tutkailin vähä eri järjestöjä ja se vaan tuntu olevan paras vaihtoehto.

Ootko ollu siihen tyytyväinen?
- Mun omalla kohdalla se on toiminu ainaki hyvin eikä oo ollu mitään ongelmia eli juups.

Onko ollu jotain ongelmia?
- Eips ole :)

Suosittelisitko exploriusta muille?
- Suosittelen :)

Miks valitsit USAn?
- Se nyt vaa oli oikeestaa melkee heti se mihi halusin mennä, varmaa just high school spirit yms vaikutti aika paljo :)

Mitä muita maita mietit?
-Iso-Britannia, Ranska ja Espanja

Onko ihmiset olleet kiinnostuneita vaihtareista? 
- Hmm nojoo suurimmaksi osaksi kyllä

Oletko saanut paljon kavereita?
- Yllättävän paljo oikeestaan näin lyhyessä ajassa. Tosi hyviä kavereita on kuitenki vähä vaikeempi aluks saada mutta niitäki löytyy jo muutama

 Onko pojat kiinnostuneet vaihtareista? 
- Noohh emmätiiä kaippa ne on hah


Onko koulu rankkaa siellä?
- Riippuu aineista. Kannatan vaihtareille että ottaa pakollisten lisäks vaan kaikkia hauskoja ja ei niin kovatöisiä aineita. Itteä vähä harmittaa ku tehtiin ainevalinnat vasta just sinä päivänä ku koulu alko ja suurinosa rennoista aineista oli jo täynnä. Myöhemmin oon vielä muuttanu mun schedulea joka oli aluks aika haastava.
Ku ottaa heti alkuun semmosen asenteen että hoitaa kaikki kouluhommat ajallaan niin Amerikassa koulu on aika helppoa jos verrataan Suomen lukioon :)


Juoko nuoret siellä paljon?
- Juohan ne jotkut täälläki yhtälailla ku muuallaki maailmassa mutta Suomeen verrattuna ei kovin paljoa. Yleisempää täälä on kuitenki esim pilven polttaminen, johtuupi varmaan tosta alkoholin ikärajasta ja sen saannin vaikeudesta en tiedä.

Onko siellä paljon partyja?
- Noo onhan niitä täälläki

Pitikö sun maksaa sun koulukirjat?
- Mulla ei itseasiassa oo tällähetkellä yhdessäkään aineessa kirjaa :D

Mitä aineita on pakko olla sun koulussa?
- Vaihtareilla ei oo ainakaan mun tietääkseni koulun puolesta mitään aineita mitkä olis pakollisia mutta järjestön puolelta Exploriuksella ainaki vaaditaan US History ja English.

Onko sulla reissuja ton icen kautta?
- Jeps meille on järkätty jonkinlaisia matkoja. Lähinnä noihin kaupunkeihin esim. New York, San Francisco, LA, Portland jne. Jos haluut mennä tollaselle matkalle niin sun pitää vaan ilmottautua ja tottakai maksaa ite.

Kuinka aikaisin laitoit hakemuksen menemään?
Muistaakseni laitoin hakemuksen menemään joskus syys- lokakuussa :)

Paljon se viisumi maksaa?
- En osaa sanoa mitää tarkkaa hintaa ja en muista kunnolla mutta about 150 euroa :) Se varmaan vaihtelee vähä joka vuosi että kantsii tsekata jostain netistä.

Saiko exploriuksella päättää mihin osavaltioon halusi? 
Sai tehdä kolme osavaltio toivetta mutta ne on ihan vaan toiveita, aika harvalla mun mielestä ne toteutu. 

Jos ei, niin mihin osavaltioon olisit halunnut mieluiten vai oletko tyytyväinen Oregoniin?
Mun kohdalla en päässy minne toivoin mutta oon tyytyväinen ja jos saisin nyt tehdä ne toiveet uudestaan niin Oregon olis kyllä sielä mukana. Oon siis tyytyväinen :)

Oliko sun helppo tutustua ihmisiin siel koulussa, kun sullahan ei oo vissiin oo host-sisaruksia?
- En sanois että oli mitenkää helppoa. Tai siis ihmiset tuli kyl jutteleen ja semmosia moikkauskavereita saa helposti mutta parempien tuttavuuksien tekeminen oli vähä vaikeempaa. Mutta oon kuiteki tavallaan onnellinen ettei mulla oo hostsisaruksia koska oon kuullu niiiin monilta että niillä on iha sikana ongelmii just hostsisarusten kaa :D


Onks se sun host-mom kiva, ja tuutko sen kanssa hyvin juttuun yms.?
- Joo en olisi oikeestaan parempaa voinu toivoa ja tullaan hyvin juttuun :) 
 1. Ootko shoppaillut siellä paljon ja paljon siihen shoppailuun on tähän mennessä kulunut rahaa?
  - Oon mä jonkuverran shoppaillu joo. Vaikee sanoa paljoko on menny rahaa tän kolmenkuukauden aikana mutta muutama sata dollaria.  En oo mitenkään ylipaljoa kuitenkaan shopannu ja oon yrittäny vähä olla ostamatta mitään turhaa mutta tänne tullessa oli vaan matkalaukullinen vaatteita niin enhän mä ny niillä pärjää hehheh :)

  Onko siellä oikeesti kokeissa sellasia monivalintatehtäviä?
  - Riippuu vähä aineesta, joissain kokeissa on joo. Matikan kokeessa on yleensä puolet semmosia tehtäviä että pitää ympyröidä oikea vastaus. Eipä mulla mitenkään ylittömän paljoa oo monivalintatehtävii kuitenkaa tullu vastaa.

  Pääsitkö siihen cross countryyn ihan noin vain, vai oliks siihen jotku try outit? Ja harrastatko Suomessakin jotain saman tyyppistä?
  - Ei ollu, try outit on lähinnä vaan joukkuelajeihin :) Enkä harrastanu Suomessa mitään saman tyyppistä.

  Miten sait ystäviä muuten kuin harrastuksen kautta?
  - Hmm. Noo ihan vaan koulusta nyt lähinnä ja sit 

  Onko tullut mitään negatiivisia asioita mieleen vaihtoon menemisessä?
  - Kyllähän niitä löytyy aika paljokin mutta suurinosa niistä on pieniä verrattuna kuitenki positiivisiin puoliin :)

  Miksi lukion ekan jälkeen?
  - Koska toinen vaihtoehto olis ollu lukion tokan jälkeen mutta en halunnu tehä sitä sillon. Ku olis tullu takasin nii olis ollu heti kirjotukset ja kaikki edessä ynnämuuta. 

  Lempi tv-sarjat?
  - En oo kauheesti ehtiny TV:tä täällä kattoa, ainoo mitä katon säännöllisesti on Revenge. Hostäidin kans kattellaan yleensä X-factoria ja The Voicea ku ne tulee just sopivaan aikaan illasta. En oo mitään uutta sarjaa tääl alkanu seuraamaan mutta satunnaisesti aina kattelen vähä kaikkea ku on aikaa :)


  Mitä kaikkia lajeja siellä sun koulussa oli mahollista harrastaa? oliko try outteja?
  - Niitä lajeja on aika laaja valikoima joten en rupee nyt luetteleen mutta yleisesti ottaen try-outit on kaikkiin joukkuelajeihin.
 2. Ootko tyytyväinen, että lähit?
  - Oon :)

  Onko sulla ollut ns. ''juttua'' kenenkään kanssa siellä?
  - Tavallaan mutta eipä nyt mitenkää sillee isommin

  Paljon sulla kuluu suunnilleen rahaa kuukaudessa?
  - Hmm no just siks ku tulin tänne mahdollisimman vähällä tavaralla ja jätin sen varaa että ostan vasta täältä jotai asioita nii on pitäny heti aluks ostella niitä eli aluks mulla ainaki on menny niitten takia vähä enemmän. Hmm sanoisinko että 200 dollaria kuukaudes riippuen siitä miten paljo shoppailee. Kyllä mulla muutama satanen menee ku kaikki menot ja shoppailut lasketaan yhteen heh.

  Mikä/Mitkä on ollut kaikkein vaikeinta tähän mennessä?
  - Hmm. Varmaan se että on pitäny opetella olemaan sosiaalisempi ja avoimempi mitä suomalaisethan ei nyt yleensä oo.. Ja vaikka olis semmonen suomessa niin se on vaa jotenki vaikeempaa enkuks. Hah kuulostaa tyhmältä ja en osaa selittää :)

  Tietääkö sun host-perhe ja kaverit siellä USA:ssa sun blogista?
  - Juu hostäiti tietää ja parille kaverille oon maininnu :)
 1. Onko Explorius ollu toimiva järjestö, tai et onko jotain joka vois olla toisin järjestön kannalta?
  - On toiminu mun kohdalla hyvin :)

  Tuleeko välitunneilla kiire, kun ne on kuulemma vain pari minuuttia?
  -Noo eipä sillee jos vaan ottaa asiakseen kävellä suoraa seuraavalle tunnille. Jos aikoo käydä välitunnilla vessas nii pitää olla kyl joku ihme superhero ettei myöhästy tunnilta. Varsinki ku siinä matkalla jää aina vahingos juttelemaa jonku kaa haha
 2. Onko Exploriuksella ns. 4 D:n sääntö? (no driving, no drinking, no drugs, no dating)
  - Noo seurustelua ei oo tosin kielletty mutta ei sitä kauheesti suositellakkaan. Ajaa saa vaan ajotunneilla jos aikoo suorittaa licensen. Kaikkea muuta saa tehä niin kauan ku ei jää kiinni. No läppäläppä   Kuinka paljon aluevalvojan kanssa ollaan tekemisissä?
  - Jotkut aluevalvojat on vähemmän tekemisissä oppilaittensa kanssa ja jotkut enemmän. Mun kohdalla aluevalvoja soittaa kerran kuukaudessa(tarvittaessa useammin) ja tsekkaa että kaikki on kunnossa :) 

  Mitä veit tuliaisiksi ja mitä voisit suositella vietäväksi tuleville vaihtareille?
  - Vein jotai just perus suomikamaa, pari Suomi-kirjaa, salmiakkia, fazeria ja muutaman suomalaisen leffan :) Eipä nyt tuu oikeestaan mieleen mitään sen kummempia vinkkejä!

  Kuin paljon sun koko vuosi tulee maksamaan?
  - Hmm.. Vähä vaikee kysymys mutta voi vähä nopeesti miettiä että järjestönmaksu + käyttöraha + matkat jos haluaa niitä tehdä vuoden aikana. En osaa mitää tiettyä summaa tähän nyt heittää

  Miten sun vanhemmat suhtautu asiaan?
  - Aika kannustavasti :)
 3.  Maksaako ne sulle tän vuoden?
  - Jeppis

  Olitko lukiossa kun lähdit vaihtoon?
  - Olin juu, lukion ekan oon käyny

  Joudutko jatkamaan samasta vuodesta, mihin jäit kun lähdit vai saatko siellä suoritettua kursseja yms?
  - Joissain kouluissa mun mielestä saa tietyn määrän kursseja suoritetuks sen avulla että on ollu vaihdos mutta enpä oikeestaan tiiä mun koulusta. Kantsii ottaa vähä selvää ennenku lähtee jne :) Saatanpi pari kurssia saada.

  Oliko kulttuurishokkia?
  - Vähän joo mutta eipä nyt mitenkään sillee suuremmin. Ku jos miettii mitä olis ollu jos olis menny johki maahan missä olis oikeesti tosi erilainen kulttuuri. Amerikan kulttuuri ei kuitenkaa oo mitään iihan outoa.

  Minkälainen oli ekapäivä?
  - Ekapäivä ku tulin tänne vai eka päivä koulussa? No ihan yleisesti eka päivä jenkeissä oli muiden vaihtareiden kanssa New Yorkissa kiertelyä ihan ihmeissään, ekana päivänä täälä Oregonissa olin yksin kotona, muistaakseni kaupassa kävin ja käveleskelees täälä ympäriinsä ja ihan vaan telkkaria katoin jne jotain tommosta ihmettelyä :D Eka päivä koulussa käytiin vaa toisen vaihtarin kaa ilmottautuus ja valittees aineet ja koulussa ei ollu sillon muita ku Freshmanit 

  Saitko heti paljon huomiota?
  - Jos ihmiset kuuli että oot vaihtari niin joooo aluks. Mut nykyään jokanen meidän koulussa varmaan jo tietää että oon vaihtari.  Tuliko ihmiset jutteleen?
  - Hmmm joo tuli aika moni ku huomas että oli joku tuntematon uus oppilas tullu kouluun

  Mitä kaipaat Suomesta, jos perhettä/ystäviä ei lasketa?
  - Hmm no noita nyt varmaan lähinnä. Sit ehkä vähän koulua ja nyt joulun aikana ehkä vähä sitä semmosta suomalaista joulufiilistä ku on kuitenki vähä outo olla täälä joulu. Niin ja pesistä
 4. Pyytääkö ihmiset sua sanomaa jotain suomeks?
  - Pyytää aina joo :D Se on aika....huvittavaa välillä

  Mitä ne tietää suomesta? (tai tiesi ennen ku kerroit niille asioita)
  - Eipä paljoa :D Osa osaa sanoa että se on jossain Ruotsin lähellä mutta osa ei ees tiiä että se on maa. Tosi moni on kuitenki luullu esimerkiksi että Finland on yks Amerikan osavaltio tms :D Välillä kuitenki (harvoin tosin) saattaa joku kysyä esim että eikös Duudsonit tai HIM oo Suomesta :D Tai että oonko nähny revontulia tai jotai tommosta. Semmosiaki kysymyksiä on kuitenki tullu ku että asutaanko me igluissa ja vaikka mitä muuta tyhmää :D Joku kerran tuumas esim että osaako porot oikeesti lentää ja sillee..

  Juhlittiinko siellä Obaman valintaa presidentiks? 
  - En tiiä juu kyllähän sitä varmaan jotku juhli mutta ite en ainakaa sen kummemmin enkä oikeestaan tiiä ketää kuka olis juhlinu :D

  Toimiiko sun kännykkä siellä vai pitikö ostaa uusi?
  - Mulla on mun iPhone mitä käytin Suomessaki ja ostan täältä siihen vaan ''prepaidia'' joka on $25/kk rajaton tekstaus ja jonkuverran puhe aikaa. Jos netin haluaa samaan pakettiin niin $50/kk mutta ite en ainakaan sitä tarvi ku kuitenki täälä kotona ja tosi monessa julkisessa paikassa Wi-Fi. 
  Pitää vaan olla SIM-lukitsematon iPhone että saa vaihdettua liittymää :) 
 5. Miten ja milloin otit vaihtoon lähdön puheeksi vanhempiesi kanssa?
  - Joskus yläasteella muistaakseni mutta ei mitään hajua miten :D Varmaan vaan aluksi jotain vähä vinkkasin porukoille että ois kiva lähtee.

  Pystytkö/pystyykö sulle lähettämään elintarvikkeita (siis mitä nyt, jotain suklaata, karkkii tms), koska isäni yrittäessä lähettää amerikkalaisille tutuillemme suklaata, posti väitti, että se on kiellettyä?
  - Juu on mulle suklaata ja karkkia tänne lähetetty pariin otteeseen eli eips oo kiellettyä :)

  Tuntuuko host-perhe oikealta ts. tunnetko olevasi kotona vai vieraiden luona?
  - Tuntuu oikealta eikä oo mitenkään semmonen fiilis että asustelisin jonku vieraan luona  Mitkä odotukset ovat toteutuneet ja mitkä eivät (jos niitä oli)?
  - Hmm emmätiiä oliks mulla ny niin kauheesti mitään sen suurempia odotuksia :D En tiiä mitä tähä nyt vastata haha

  Minkälaisia oppiaineita koulussasi on valittavana?
  - No just kaikki perus mitä nyt on Suomessaki. Täälä  vaan esim. jos ottaa matikkaa tai liikuntaa, saa valita matikasta esim. että haluaako Geomerty, Algebra tms. eikä oo niinku Suomessa että on vaan vähä niinku kaikkea :D Sit liikunnasta saa valita esim. Women fitness, Weight training tms en muista mitä kaikkee muita niitä nyt on :D Ja tollee on vähä muissaki aineissa että esim. historiasta saa valita World History, US History, European History jne. 
  Mut sit tääl on oikeestaan ehkä enemmän semmosia ''hauskoja'' ei-teoriittisia aineita valittavana mitä Suomessa ei oo.

  Minkälaiset harrastusmahdollisuudet siellä on?
  - No just noi kouluharrastukset mistä on tosipaljo vaihtoehtoja :)

  Seurataanko siellä jääkiekkoa? 
  - En oo oikeestaa kenenkää kaa puhunu tästä asiasta mutta en oo kyllä myöskää yhteenkää lätkäfaniin täällä törmänny :D Kyllä varmaan jotkut sitäki seuraa.. Saa nähä pitääkö tänävuonna kattoa MM-kisoja yksin..:D

  Minkälaisia rajoituksia/vapauksia sinulla on (koulussa, hostperheessä, vaihtarivuonna)?
  - Noh koulussa ihan koulun säännöt. Vapauksia ehkä sen verran että jotku (harvat tosin..) opettajat saattaa tehä sulle jotain juttuja vähä helpommaks ja kohdella sua paremmin koska oot vaihtari :D 
  Hostperheessä ei sinänsä oo mitään rajotuksia ja ihan hyvin on hostmomin kaa toiminu sellanen käytäntö että kunhan se tietää missä oon ja kenen kaa nii ei oo mitään hätiä tai erityisen tarkkoja kotiintulo aikoja. 
  Vaihtarivuonna ihan nyt vaan yleisesti järjestön säännöt :)

  Löytääkö helposti ihmisen jonka kanssa synkkaa?
  - No kyllä sen eteen pitää vähä työtä itekki tehä että löytyy semmosia vähä parempia kavereita eli en sanois että helposti mutta ei se mahdottomuuskaan oo :)

  Millä luokalla oot siellä ja onko se luokka, jolle olisit menny Suomessakin?
  - Täällä oon junior ja ei oo sama mikä Suomessa koska se ei oikeestaan oo mitenkään verrattavissa ku ihan eri koulusysteemi.  Esittele ton guess-pussin sisältö ;)
  - Haha, en nyt jaksa kuvaa ottaa mutta sielä oli lompakko!

  Kerro sun hostäitistä!
  - Se on kiva ja rento ja hauska ja tullaan hyvin juttuun :) Jaksaa puuhastella paljo kaikkea ja on semmonen sopivan hullu ja teini itekki vaikka on kuitenki muutamakymmentä vuotta vanhempi :D

  Kumpi on parempi, suomalainen vai usalainen koulu? miksi?
  - Suomalainen. Ihan vaan siks koska se vaan on :D Vaikee selittää mutta mitäpä sitä kiistämään ettei Suomessa oikeesti olis maailman paras koulutusjärjestelmä ainakaan tän jälkeen ku on huomannu millasta tää täällä on :D
 6. Aiotko tehdä jotain pitempiä reissuja vaihdon aikana?
  - Pisin reissu mitä tuun tekeen on helmikuussa jolloin suuntana on Havaiji ;)

  Tuleeko sun perhe suomesta käymään siellä jossain vaiheessa? tai kaverit?
  - Enpi tiedä :) Perheen kanssa siitä on ollu joskus vähä puhetta mutta tuskinpa.

  Kallein ostos minkä olet vaihdon aikana tehnyt?
  - Varmaan se ku ostin uuden digikameran koska en jaksa aina raahata järkkäriä mukana jokapaikkaan :D

  Miten host-perheesi otti sut vastaan?
  - Hyvin :) Enpä tiiä mitä muuta tähän nyt sanoa hah 
 7. Ootko paljon yksin koulussa?
  - Enpä oikeestaan.  Mihin rahaa kuluu eniten?
  - Hmm no ihan semmosiin perusjuttuihin, esim. hygieniatuotteet yms kaikki mitä nyt tarvii elämiseen (miinus ruoka koska sen maksaa hostperhe). Sit shoppailu riippuen ihan siitä mitenpaljo nyt shoppailee ja ruokaan menee kuitenki sen verran että ku täällä käydään kuitenki aika usein ulkona syömässä niin välillä vuorostani mä tarjoan mun hostäidille. Ja sit tottakai jos menee kavereiden kaa ulos syömää nii maksaa ite.

  Onko sulla ollut koti-ikävä? Miten oot päässyt yli siitä?
  - Ei nyt oikeestaan mitenkään sillee isommin oo ollu mutta aina vähä välillä jos on tylsää ja on vaikka kauheesti aikaa miettiä jotenki syvällisesti asioita tai on muutenvaan paska päivä :D Yleisestiottaen sitä ei kuitenkaa ehi sillee kauheesti ajatella ku on kokoajan jotai tekemistä nii yllättävän vähä oikeestaan on iskeny koti-ikävää. Ja siitä pääsee nopeesti yli kunhan vaa keksii jotai tekemistä ja pitää ittensä kiireisenä :)

  Onko sun koulus muita vaihtareita ja onko siel mitää vaihtareide yhteisiä tapaamisia jossa oot saanu vaihtari kamuja vai onko suurinosa paikalisia ? 
  - Joo mun koulussa on mun lisäks yks brasiliainen tyttö joka on Sophomore joten en näe sitä mitenkään kauheesti ja yks saksalainen poika jonka kaa ollaan tosi hyviä kavereita. Suurinosa kuitenki paikallisia joo:) Ja on ollu tän alueen vaihtareilla heti vuoden alussa tapaaminen ja tutustuin sielä kasaan muita vaihtareita ja välillä saatetaan päättää vaikka lähtee leffaan tai muutenvaan syömään semmosella pienellä porukalla jonnekkin. Välillä on ihan kiva hengata muiden vaihtareiden kaa ja jakaa fiiliksiään :)

  Ootko nähny ketään suomalaisia nyt tän syksyn aikana?
  - Joo San Franciscossa näin just Liljan joka on kans Suomesta. Ei mitenkää kauheen paljoa kuitenkaan ehditty rupatella ku se oli ihan eri ryhmässä ku mä mutta oli ihan kivaa (ja OUTOA) vähä puheskella Suomea jonku kanssa :) Oli vaan niin outoa ku oikeestaan aluksi ku nähtiin ja vaikka tiedettiin että ollaan molemmat Suomesta niin puhuttiin englantia toisillemme :D Niin joo ja San Franciscossa käveli myös vastaan kaks suomalaista naista ja oli pakko käydä jutuissa ku kuulin että ne puhu Suomea :D Hahah!


  Oliko vaikee ruveta puhumaan englantii sun host-perheelle aluks?
  - No olihan se aluks vähä sillee ettei se tullu ihan niin luontevasti ja oli vaikee ilmasta itteään ja small-talk tuotti vähä vaikeuksia ylipäätään (suomalaisia kun tässä ollaan). Mutta nyt ei oo oikeestaan enää mitään ongelmia :)

  Kuinka tarkka sun järjestös on alkoholin käytöstä? Mitä mieltä ite oot?
  - Oon mä kuullu että jo ainaki yks poitsu on lähetetty kotiin juomisesta joten kai se aika tarkkaa on. Ite oon sitä mieltä että se on toki jokasen oma asia mutta ymmärrän täysin että järjestöllä pitää olla tommonen sääntö koska se on kuitenki sitte niiden vastuulla tavallaan jos jollekki sattuu jotain.
 8. Voisitko kertoa vähän millainen sun vaihtaripaketti oli?
  - Hakupaketti vaai? Ihan perus tietoja itestään piti täyttää, vastailla joihinki kysymyksiin, kirjottaa kirje hostperheelle ja pistää muutama kuva itestään, perheestään, kavereistaan, harrastuksistaan, kodistaan yms :)

   Mikä järjestö sulla taas olikaan? 
  - Explorius :)

  Onko ollut vientiä siellä?
  - Nooh ihan tarpeeksi

   Oletko käynyt treffeillä?
  - Juu

  Onko sielä hyvännäkösiä jätkiä?
  - Voin ihan rehellisesti sanoa että jos joku hyvännäkösten jätkien perässä Amerikkaan tulee niin tulee kyllä aika väärään paikkaan :D Tai siis joo en sano sillä etteikö täälläki niitä olis mutta tässä ku on niitä hetken kattellu niin suomalaiset pojat on kyllä paljo parempia, sanokaa mun sanoneen :D

  Ikävöitkö sun suomessa asuvia kavereita ja ystäviä, pidätkö niihin yhteyttä, vai ootko niin pää pyörällä nyt kun oot jenkeissä että oot unohtanu sun ystävät täälä? Miten luulet asioiden olevan kun tuut takas?
  - Ikävön toki, yhteyttä pidän ihan sopivinmäärin just netin kautta ja välillä tulee skypeteltyä parhaiden kavereiden kanssa :) Musta tuntuu että ku meen takas Suomeen nii ei kavereiden kannalta oo mitenkään asiat muuttunu.   Onko sulla siellä mukana oma tietokone, vai käytätkö perheen konetta? Ja kannattaako sinne ylipäätään ottaa omaa konetta?
  - Joo on oma kone mukana ja no se riippuu ihan siitä että miten nyt konetta tarvii mutta mä ainaki sanoisin että kannattaa ottaa oma kone niin saa ladattua esimerkiksi kaikki kuvat yms sinne :)
 9. Oletko jo miettinyt, mihin jatkat lukion jälkeen?
  - Oon mä vähä miettiny ja on ehkä vähä jotain ideaa mielessä mutta eipä oo mitään varmaa tietoa vielä joten en sano mitään :D
 1. Mikä on ollut paras/mieleenpainuvin kokemuksesi siellä tähän mennessä?
  - Hmm aika paha kysymys.. Ihan vaan kokonaisuudessaan koko vuosi:)

  Uskaltauduitko Black Fridayn alennusmyynteihin?
  - Ei menty yöllä mutta aamulla siinä ysin aikaan mentiin eli juu :D


  Miten sun kyyditykset menee? Että vieks sun host-mom sua paikkoihin tai jos oot menossa esim kavereiden kaa ulos nii viekö ja hakeeko sun kaverit sut? 
  - Kyyditysten kaa ei oo ollu mitään ongelmia mulla ainakaa. Tosi moni valittaa et jenkeissä ei oo minkäänlaista joukkoliikennettä mutta mun onnekseni oon semmosessa paikassa missä kulkee bussit parinkymmenen minuutin välein suunnasta toiseen :) Jos kaverien kaa jonnekki oon menossa ja niillä on auto niin yleensä hakee mut kans. Hostmomilta oon joutunu vaan ihan pari kertaa pyytelemään kyytiä esim. jos on myöhästyny viimesestä bussista tjsp :D
 2. Millaset kotiintuloajat sulla on?
  - Taisin tän jo sanoakkin johki kysymykseen mutta ei oo mitenkään kummemmin kotiintulo aikoja kunhan vaan hostäiti tietää missäpäin pyörin 


  Onko tullut mitään erimielisyyksiä/riitoja host-momin kaa?

  - Eips ole :)  Pidättekste kenkii siel sisäl?
  - Yleensä tosi moni pitää joo, itekki pidän joskus mutta yleensä vedän vaan jotku villasukat jalkaan tms. koska en kauheesti tykkää olla kengät jalas sisällä :D

   Mitä suunnillen pakkasit sinne mukaan? Jäikö jotain mitä olisit            halunnut/kannattanut ottaa mukaan? Otitko jotain turhaa mukaan? Jouduitko heti mennä ostamaan kaikkea tarvittavaa?
  - Pakkasin ihan vaan sillee semmosia vaatteita mitä tiiän että tuun käyttämään ja niistäki karsiin aika paljo pois ja yritin ottaa mahdollisimman vähä. Välillä kieltämättä on vähä ikävä jotain vaatteita Suomessa mutta eipä se nyt niin vakavaa oo :D Pari turhaaki vaatekappaletta tuli mukaan mutta kyllä niille saattaa vielä käyttöä löytyä tän vuoden aikana.  Ja joo joudun mennä ostamaan aika paljo kaikkee tarpeellista heti aluks koska yritin jättää jotain tavaraa sillee että ostan vasta täältä ettei vie turhaa tilaa matkalaukussa :D

  Millon aloit tuntee sun kodin siellä omaks kodikses? vai tuntuuko susta vieläkää siltä et se ois sun koti?
  - Aika nopeesti. Oikeestaan iha viikon tai parin jälkeen :) 

  Kaupoissa, ravintoloissa yms. paikoissa ihmisethän on siellä ainaki mun kuuleman mukaan tosi mukavia. ni jos meet johoki kauppaa ja se myyjä kyselee sun kuulumisia ni oottaako ne että sä vastaat vai kysyyks ne sen vaa kohteliaisuudesta?
  - Joo no aina ku menee kauppaan nii myyjät on sillee Hey how are you ja kylläpä siihen yleensä kuuluu jotain vastata mutta enpä tiiä kiinnostaako niitä se vastaus, ihan vaan small-talkina kysyy :D 

  Järjestääkö se sun järjestö jotain reissuja nyt sun vuotes aikana? ja paljo ne noin maksaa?
  - Sanoinki jo jossai vastauksessa etttä juups järjestää vastaanottava järjestö. Riippuu matkasta minkä hintasii ne on mutta esim SFO oli $380. Mut sit tommoset vähä isommat reissut on muutama sataa dollaria kalliimpia :)

  Onko exploriuksella millasia sääntöjä vaihtareille?
  - No ihan kaikkia perus sääntöjä ja että pitää noudattaa kohdemaan lakia. Ei saa ajaa (paitsi ajotunneilla), ei saa juoda tai käyttää huumeita tai ottaa tatuointia tms, ei saa tulla raskaaks yms. Sit jotain aika hauskoja että ei esim. saa mennä naimisiin tai liftata jne. Noita varmaan löytyy netistä vähä enemmän googlettamalla ku en nyt muista niitä kaikkia :)


8 kommenttia:

 1. hei pitiks sun liittää hakemuksee tokari mukaa? tai siis todennäkösesti, mut monen vuoden? ku oon kattellu eri järjestöjä, joissain pitää liittää yhen ja joissain kahden vuoden tokarit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo piti liittää, hmmm 3 viimesintä jos nyt oikein muistan :) laitoin siihe muistaakseni lukion ekan jakson, ysin, ja kasin todistukset :)

   Poista
 2. paljonko otit about rahaa matkallesi mukaan niiku tilille tai jonnekkin ? lisäileekö vanhemmat sinulle rahaa ? (:

  VastaaPoista
 3. Tuli tässä vielä mieleen tällanen hullu kysymys, että peseekö host-perhees sun pyykkis vai pesetkö ite?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ite yleensä pesen :) joskus tosin jos mulla on pyykkikori vaikka pesukoneen edessä odottamassa nii saattaa hostmomiki joskus pestä samalla ku pesee omia pyykkejään :)

   Poista
 4. ainiihei, ku eiks siel oo niit iha idioottei lakei ? Ni pitääks niit niinku oikeesti noudattaa XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu oon niitä lukenu mutta emmätiiä pitääks niitä noudattaa ja en oo kyllä kuullu niistä mitää täällä ollessani :D

   Poista
 5. ootko junior vai senior? :)

  VastaaPoista